Gallery full of Rhodes History
12 Ιουλίου, 2024Τα 9D Εφέ στο Throne of Helios: Μάθε τι θα ζήσεις κατά τη διάρκεια των ταινιών μας
15 Ιανουαρίου, 2025Η Μαρία Μαλανδρή, γνωστή ως η «ηρωίδα του λημεριού του Ακραμύτη», υπήρξε μια αξιοθαύμαστη γυναίκα από το χωριό Μονόλιθος της Ρόδου, που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρά τη νεαρή της ηλικία, η Μαρία έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αντιστασιακού αγώνα, χρησιμοποιώντας την εξυπνάδα και την τόλμη της για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των δυνάμεων κατοχής.
Το “Λημέρι”
Αγράμματη, αλλά ευφιέστατη, δε γνώριζε να γράφει και να διαβάζει, γνώριζε όμως καλά να βόσκει τα πρόβατά της και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους κινδύνους της ζωής. Έτσι, ενώ έψαχνε μια κατσίκα της που είχε χαθεί στο βουνό, εντόπισε το ιδανικό σημείο για το καταφύγιο των πολεμιστών κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου: Το γνωστό και ως “Λημέρι”. Ήταν μία σπηλιά που δύσκολα μπορούσε να βρει κανείς, εάν δε γνώριζε τον τόπο της Ρόδου. Με μικρό άνοιγμα μπροστά, μόνο έρποντας μπορούσε να μπει κανείς, για αυτό και αποτελούσε ένα ιδιαίτερα δύσβατο μέρος για τους εχθρούς.
Τοποθετώντας τη Ζωή της σε Κίνδυνο για την Ελευθερία
Ως απλή βοσκοπούλα, η Μαρία εκμεταλλεύτηκε την καθημερινή της εργασία για να παραμένει αθέατη, μεταφέροντας τρόφιμα, προμήθειες και μηνύματα μέσα από δύσβατα μονοπάτια. Η στρατηγική της προσέγγιση και η φυσική της ευκινησία της επέτρεψαν να διαφεύγει από την προσοχή των κατακτητών. Μάλιστα, μια φορά τρεις Γερμανοί στρατιώτες έφτασαν πάνω από τη σπηλιά, αλλά με διάφορα συνθηματικά σφυρίγματα κατόρθωσε να ενημερώσει τους κατασκόπους που μπόρεσαν να κρυφτούν και να μην εντοπιστούν.
Τι είπαν για τη Μαρία Μαλανδρή
Ο Κερκυραίος στρατιώτης Σπύρος Κατέχης έχει πει: “Με εντυπωσίασε με το ίσιο παράστημα της και την αφέλεια της μαζί με την αθωότητα της. Η Μαρία για μας όλους, όσοι περάσαμε από τη σπηλιά του Μονολίθου, ήταν η σωτηρία μας”. Ενώ ο Μητροπολίτης Καρπάθου Κάσου, έγραφε στο βιβλίο του: «Είπα ότι θα έφερον εις φως ψυχάς αληθινών ηρώων που εστρατολογήθησαν από όλας τας κοινωνικάς τάξεις. Ιδού μία, η καλυτέρα (η Μαρία Μαλανδρή)”.
Το παράσημο στη Ροδίτισσα
Το 1987, η βρετανική κυβέρνηση σε ειδική τελετή στη Μονόλιθο, δια χειρός του στρατιωτικού ακόλουθου της πρεσβείας στην Αθήνα, απένειμε «το παράσημο του παρτιζάνου» στην τολμηρή τσοπάνισσα, Μαρία Μαλανδρή, για την αντιστασιακή της δράση.
Η Κληρονομιά μιας Ηρωίδας
Η Μαρία Μαλανδρή αντιπροσωπεύει την αφοσίωση και το θάρρος των καθημερινών ανθρώπων που στάθηκαν ενάντια στις δυνάμεις κατοχής κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η ιστορία της συνεχίζει να ζει, όχι μόνο μέσω των αφηγήσεων των κατοίκων της Ρόδου, αλλά και ως πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές. Σήμερα, μέσα από αφιερώματα όπως αυτά του Throne of Helios, η ιστορία της ζωντανεύει ξανά, τιμώντας τη συμβολή της στον αντιστασιακό αγώνα και υπενθυμίζοντας τη σημασία της μνήμης και της ιστορικής κληρονομιάς.