7 Κορυφαία πράγματα που πρέπει να κάνετε αυτό το καλοκαίρι στο νησί της Ρόδου!
16 Μαΐου, 2022Οι ανεμόμυλοι στο Μανδράκι.
20 Ιουλίου, 2022Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος ήταν η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των ελληνικών πόλεων-κρατών. Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος ήταν ένας πόλεμος μεταξύ της Δηλιακής Συμμαχίας, με επικεφαλής την Αθήνα, και της Πελοποννησιακής Συμμαχίας, με επικεφαλής τη Σπάρτη. Η Αθήνα και η Σπάρτη ανταγωνίζονταν για να δουν ποια ήταν η μεγαλύτερη δύναμη και ποιος θα επηρεάσει τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Η σύγκρουση αυτή άλλαξε για πάντα την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και θεωρείται σημείο καμπής στην ιστορία της. Η Ρόδος, ως μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις στην αρχαία Ελλάδα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου.
Στην αρχή του Πελοποννησιακού Πολέμου, η Ρόδος τάχθηκε στο πλευρό της Δηλιακής Συμμαχίας υπό την επιρροή της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στη Σικελία, η Ρόδος προσέφερε στρατιωτική βοήθεια στους Αθηναίους, αλλά ηττήθηκε από τους Σπαρτιάτες.
Η επιρροή των Ερατίδων
Εκείνη την εποχή η Ρόδος ήταν διαιρεμένη από δύο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις, τους Δημοκράτες και τους Ολιγαρχικούς. Οι Δημοκράτες τάχθηκαν με την Αθήνα λόγω των στενότερων πολιτικών δεσμών που είχαν, ενώ οι Ολιγαρχικοί υποστήριζαν τους Σπαρτιάτες. Οι Ολιγάρχες αποτελούνταν από τις πλουσιότερες οικογένειες της Ρόδου. Προσέφεραν την υποστήριξή τους στον αγώνα των Σπαρτιατών λόγω των στενών πολιτιστικών τους δεσμών. Μία από αυτές τις οικογένειες με επιρροή ήταν οι Ερατίδες της Ιαλυσού. Η οικογένεια αυτή ανέδειξε πολλούς μεγάλους Ολυμπιονίκες, μεταξύ των οποίων και τον μεγαλύτερο πυγμάχο του αρχαίου ελληνικού κόσμου Διαγόρα. Ο Δωριεύς, ο γιος του Διαγόρα, ήταν παθιασμένος υποστηρικτής των Σπαρτιατών και προσπάθησε να πείσει τους κατοίκους της Ρόδου να συνταχθούν με την Πελοποννησιακή Συμμαχία. Όταν οι Αθηναίοι το έμαθαν αυτό, τον συνέλαβαν και τον τιμώρησαν με θανατική ποινή. Απελευθερώθηκε όμως λόγω των νικών του στο παγκράτιο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στα τελευταία στάδια του πολέμου, ο Δωριέας βοήθησε τους Σπαρτιάτες στη ναυμαχία της Σύμης το 412 π.Χ. Μετά από αυτό ο Δωριέας κατέλαβε τη Ρόδο με τη βοήθεια των Σπαρτιατών και τους έκανε μέρος της Πελοποννησιακής Συμμαχίας. Ο Δωριεύς αιχμαλωτίστηκε και πάλι από τους Αθηναίους το 407 Β.Κ.Χ., αλλά απελευθερώθηκε και πάλι λόγω της φήμης του ως ολυμπιονίκη.
Η δημιουργία της πόλης της Ρόδου
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι ολιγαρχικοί, που κυβερνούσαν τη Ρόδο, αποφάσισαν να χτίσουν μια νέα πόλη στο νησί. Αυτή η νέα πόλη θα γινόταν το μεγαλύτερο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού και αργότερα θα γινόταν η πόλη της Ρόδου. Το 408 π.Χ. χτίστηκε η πόλη, ενώνοντας τις αρχαίες πόλεις της Ιαλυσού, της Λίνδου και της Καμείρου σε μία. Η πόλη σχεδιάστηκε από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Ιππόδαμο της Μήλου, τον μεγαλύτερο αρχιτέκτονα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Στην πόλη χτίστηκαν πολλά δημόσια κτίρια, όπως δρόμοι, λιμάνια, οχυρώσεις και ναοί. Πολλοί αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς που επισκέφθηκαν το νησί έμειναν έκπληκτοι από την ομορφιά της πόλης και τη θεώρησαν μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Μεσογείου. Σύντομα η Ρόδος έγινε μια από τις πιο σημαντικές και πλούσιες πόλεις του αρχαίου κόσμου, προσελκύοντας εμπόρους από όλο τον κόσμο.
Η Ρόδος έχει μια βαθιά και συναρπαστική ιστορία! Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία της Ρόδου και της Ελλάδας; Επισκεφθείτε τον Θρόνο του Ήλιου και συνδυάστε τη διασκέδαση με τη γνώση!