Οι ανεμόμυλοι στο Μανδράκι.
20 Ιουλίου, 2022Η Ρόδος ανά τους αιώνες: Κλασική περίοδος
26 Σεπτεμβρίου, 2022- Η ιστορία των αρχαίων Ελλήνων ξεκινάει πριν από 3000 χρόνια. Οι πολιτισμοί τους ακολούθησαν έναν Σκοτεινό Αιώνα στην Ελλάδα, ο οποίος θεωρείται ότι έληξε το 800 π.Χ. Ως επί το πλείστων, η Αρχαία Ελλάδα ήταν χωρισμένη σε πολλές μικρές πόλεις-κράτη, η καθεμία με τους δικούς της νόμους, έθιμα και κυβερνήτες. Ωστόσο, το 300 π.Χ., αυτές οι μικρές πόλεις-κράτη αναγκάστηκαν να ενωθούν υπό έναν ηγεμόνα: Τον Μέγα Αλέξανδρο. Ήταν ο ιδρυτής της Αρχαίας Ελληνικής Αυτοκρατορίας, η οποία εκτεινόταν στην Ευρώπη, την Αίγυπτο και τη Νοτιοδυτική Ασία.
- Οι Έλληνες είχαν κάποιες περίεργες δεισιδαιμονίες σχετικά με το φαγητό – κάποιοι δεν έτρωγαν φασόλια, καθώς πίστευαν ότι περιείχαν τις ψυχές των νεκρών!
- Οι Αρχαίοι Έλληνες κατάγονταν από τους Μυκηναίους, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι συγγραφείς και ομιλητές της “αρχαίας ελληνικής γλώσσας”. Ένας διάσημος μύθος λέει πώς, το 1180 π.Χ., οι πανίσχυροι Μυκηναίοι κατέκτησαν την πόλη της Τροίας – κρυμμένοι μέσα σε ένα γιγάντιο ξύλινο άλογο! Το άλογο αφέθηκε έξω από τα τείχη της πόλης και, θεωρώντας το δώρο, οι κάτοικοι της Τροίας το έβαλαν μέσα… μόνο που οι ύπουλοι Μυκηναίοι στρατιώτες ξεγλίστρησαν και κατέλαβαν την πόλη!
- Γνωρίζατε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες εφηύραν το θέατρο; Τους άρεσε να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις και οι περισσότερες πόλεις είχαν θέατρο – μερικές ήταν αρκετά μεγάλες για να χωρέσουν 15.000 άτομα! Μόνο άνδρες και αγόρια επιτρεπόταν να είναι ηθοποιοί και φορούσαν μάσκες, οι οποίες έδειχναν στο κοινό αν ο χαρακτήρας τους ήταν χαρούμενος ή λυπημένος. Κάποιες από τις μάσκες είχαν δύο πλευρές, ώστε ο ηθοποιός να μπορεί να τις γυρίζει για να αλλάζει τη διάθεση για κάθε σκηνή.
- Οι περισσότεροι Αρχαίοι Έλληνες φορούσαν χιτώνα, ο οποίος ήταν ένα μακρύ μπλουζάκι φτιαγμένο από ένα μεγάλο κομμάτι βαμβάκι. Οι φτωχοί σκλάβοι, ωστόσο, έπρεπε να αρκεστούν σε ένα χιτώνιο (μια μικρή λωρίδα υφάσματος τυλιγμένη γύρω από τη μέση)!
- Οι αρχαίοι Έλληνες διοργάνωναν πολλές γιορτές προς τιμήν των θεών τους. Για να γιορτάσουν τον θεό Δία, για παράδειγμα, οι πρώτοι ελληνικοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στην πόλη της Ολυμπίας το 776 π.Χ. και πιστεύεται ότι ενέπνευσαν τους δικούς μας Ολυμπιακούς Αγώνες! Στους νικητές κάθε αγωνίσματος έδιναν ένα στεφάνι από φύλλα και όταν επέστρεφαν στην πατρίδα τους, τους έδιναν δωρεάν γεύματα και τις καλύτερες θέσεις στο θέατρο!
- Τα αγάλματα των Ελλήνων θεών τοποθετούνταν μέσα σε ναούς, ο πιο διάσημος από τους οποίους είναι ο Παρθενώνας. Αυτός ο ναός στην Αθήνα χτίστηκε για τη θεά Αθηνά, την προστάτιδα της πόλης.
- Τα αγωνίσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Ελλήνων περιλάμβαναν πάλη, πυγμαχία, άλμα εις μήκος, ακόντιο, δίσκο και αρματοδρομίες. Όμως όσοι έπαιρναν μέρος στο αγώνισμα της πάλης έπρεπε να είναι οι πιο σκληροί, καθώς δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου κανόνες – και έπρεπε να αγωνιστούν γυμνοί.
- Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν πολλές ιστορίες για να τους βοηθήσουν να μάθουν για τον κόσμο τους. Οι θεοί έπαιζαν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις ιστορίες, το ίδιο και τα μυθολογικά τέρατα – όπως ο Κέρβερος, ένας τρικέφαλος σκύλος που φύλαγε τις πύλες του κάτω κόσμου, η Μέδουσα, μια γλοιώδης μάγισσα που με το βλέμμα της μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους πέτρα, και ο Κύκλωπας, που είχε ένα μάτι στη μέση του μετώπου του! Αυτές οι ιστορίες είναι γνωστές ως ελληνική μυθολογία
- Οι πόλεις-κράτη βρίσκονταν συχνά σε πόλεμο, αλλά λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες γινόταν ανακωχή, ώστε όλοι να μπορούν να ταξιδέψουν στην Ολυμπία με ασφάλεια.
Μάθετε περισσότερα για την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας μέσα από τις εκπαιδευτικές ταινίες στον Θρόνο του Ήλιου!