Ολυμπιακοί Αγώνες: 5+1 διασκεδαστικά στοιχεία
11 Αυγούστου, 2021Οι 12 Θεοί του Ολύμπου
15 Σεπτεμβρίου, 2021Η Ρόδος έχει μια βαθιά και συναρπαστική ιστορία που εκτείνεται από τον αρχαίο κόσμο μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Στην αρχαία εποχή η Ρόδος ήταν ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο στη Μεσόγειο Θάλασσα, που συνέδεε τη Δύση με την Ανατολή. Η Ρόδος συμμετείχε επίσης σε μερικές από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις στην Αρχαία Ελλάδα, από τον Τρωικό Πόλεμο μέχρι τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πολλές σημαντικές προσωπικότητες έχουν συμβάλει στην ιστορία της Ρόδου, παρακάτω θα δούμε μερικούς από αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους!
Σημαντικές προσωπικότητες της Ρόδου
Κλεόβουλος ο Λίνδιος:
Ο Κλεόβουλος ο Λίνδιος ήταν ο τύραννος της αρχαίας πόλης της Λίνδου. Ήταν επίσης ποιητής και ένας από τους επτά σοφούς της Ελλάδας, 7 από τους σοφότερους ανθρώπους σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο. Στα νιάτα του ταξίδεψε στην Αίγυπτο, όπου σπούδασε φιλοσοφία. Μερικά από τα σπουδαιότερα αποφθέγματά του είναι τα εξής:
– “Μέτρον ‘Άριστον”.
– “Να αγαπάς περισσότερο την ακοή παρά την ομιλία”.
– “Να είσαι έτοιμος για συμφιλίωση μετά από καυγάδες”.
Διαγόρας της Ρόδου:
Ο Διαγόρας θεωρούνταν ένας από τους ισχυρότερους πρωταθλητές πυγμαχίας στον αρχαίο κόσμο, καθώς δεν είχε ηττηθεί ποτέ σε αγώνα. Οι γιοι του ήταν επίσης Ολυμπιονίκες. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Δαμάγητος, ήταν πρωταθλητής στο παγκράτιο (αρχαίες ελληνικές μικτές πολεμικές τέχνες) και ο δεύτερος γιος του, ο Ακουσίλαος, ήταν πρωταθλητής πυγμαχίας όπως και ο πατέρας του. Ο μικρότερος γιος του Δωριέας ήταν ήρωας του Πελοποννησιακού Πολέμου. Μια τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, η Diagoras F.C., και το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ρόδου, “Διαγόρας”, έχουν πάρει το όνομά του.
Καλλιπάτειρα:
Η Καλλιπάτειρα ήταν κόρη του Διαγόρα και μητέρα του πρωταθλητή της πάλης Πεισίδωρου. Στους αρχαίους ελληνικούς Ολυμπιακούς Αγώνες οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να βρίσκονται μέσα στο στάδιο και η ανυπακοή στον κανόνα τιμωρούνταν με θάνατο. Η Καλλιπάτειρα ήταν προπονήτρια του γιου της Πεισίδωρου και ήθελε να τον παρακολουθήσει να αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι, μπήκε κρυφά στο στάδιο και μεταμφιέστηκε σε άντρα, αλλά την ανακάλυψαν οι αρχές. Δεν τιμωρήθηκε όμως από τις αρχές, γιατί ο πατέρας της, τα αδέλφια της και ο γιος της ήταν όλοι Ολυμπιονίκες.
Ο Λεωνίδας της Ρόδου:
Ο Λεωνίδας ήταν ο πιο διάσημος δρομέας στον αρχαίο κόσμο. Για τέσσερις διαδοχικές Ολυμπιάδες (164-152 π.Χ.), ήταν πρωταθλητής σε τρεις αγώνες δρόμου, το Στάδιο (200 μέτρα), τον Δίαυλο (400 μέτρα) και τον Οπλιτόδρομο (αγώνας 400 μέτρων που διεξαγόταν με χάλκινη πανοπλία και ασπίδα). Κατείχε ρεκόρ 2000 ετών για την κατάκτηση 12 χρυσών μεταλλίων σε 3 διαφορετικά αγωνίσματα, μόνο που το ρεκόρ του καταρρίφθηκε από τον θρυλικό κολυμβητή Μάικ Φελπς.
Ίππαρχος της Ρόδου:
Ο Ίππαρχος γεννήθηκε στη Νίκαια της σημερινής Τουρκίας, αλλά έζησε και πέθανε στο νησί της Ρόδου. Ήταν αστρονόμος, γεωγράφος, μαθηματικός και φιλόσοφος. Ο Ίππαρχος θεωρείται ο μεγαλύτερος αρχαίος αστρονομικός παρατηρητής και, κατά ορισμένους, ο σπουδαιότερος αστρονόμος της αρχαιότητας. Ανέπτυξε την τριγωνομετρία και κατασκεύασε τριγωνομετρικούς πίνακες και έλυσε αρκετά προβλήματα σφαιρικής τριγωνομετρίας. Βρήκε επίσης έναν τρόπο να προβλέπει με ακρίβεια τις ηλιακές εκλείψεις και έγραψε τον πρώτο ολοκληρωμένο αστρικό κατάλογο.
Θέλετε να μάθετε περισσότερες αρχαίες ελληνικές προσωπικότητες και την ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους αρχαίους πολιτισμούς; Επισκεφθείτε τον Θρόνο του Ήλιου και συνδυάστε τη διασκέδαση με τη γνώση!