Ιαλυσός: Η πλούσια ιστορία της
21 Δεκεμβρίου, 2021Αρματοδρομίες στην Αρχαία Ελλάδα
16 Μαρτίου, 2022Στην βορειοδυτική ακτή του νησιού, 3 χιλιόμετρα από το χωρίο Καλαβάρδα, βρίσκεται η αρχαία πόλη της Καμείρου. Η Κάμειρος, ήταν μια από τις 3 αρχαίες πόλεις της Ρόδου, αλλά και της περίφημης δωρικής εξάπολης. Η οικονομία της Καμείρου στηριζόταν κυρίως στην αγροτική παραγωγή, με τον Όμηρο να χαρακτηρίζει το έδαφος της πόλης αργινόεντα (λευκή).
Κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, οι Μυκηναίοι εγκαταστάθηκαν στην πόλη, χτίζοντας τα πρώτα κτήρια στην περιοχή. Ένα από αυτά τα κτήρια υπήρξε το νεκροταφείο θαλαμοειδών τάφων που βρίσκεται στο χωρίο Καλαβάρδα.
Μεταγενέστερα, οι Δωριείς πήραν υπό τον έλεγχο τους την πόλη. Οι Δωριείς άφησαν πίσω τους πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων, καθώς και διάφορους ναούς και δημόσια κτήρια. Στου Παπά τις Λούρες, νότια και κοντά στην ακρόπολη, και στο Kεχράκι, εμφανίζονται 2 ακόμα νεκροταφεία της Ύστερης Γεωμετρικής Περιόδου.
Η πιο σημαντική περίοδος για την ιστορία της Καμείρου υπήρξε η Αρχαϊκή. Η πόλη πέρασε μια μεγάλη περίοδο ακμής, με πολλά νέα κτήρια να κτίζονται στην περιοχή. Συνάφθηκαν, πολλές εμπορικές συμφωνίες με πόλης της Κεντρικής Ελλάδας, της Μικράς Ασίας και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η οικονομία της πόλης συνέχισε να βασίζεται στην γεωργική παραγωγή, όμως ανάπτυξη παρατηρήθηκε και στην βιοτεχνία. Κατά τον 6ο αιώνα, η πόλη έκοψε δικό της νόμισμα, ενώ την ίδια περίοδο οικοδομήθηκε ο ναός της Αθηνάς.
Κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, η Κάμειρος υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Το 412 π.Χ. ο Δωριεύς, γιός του περίφημου Ολυμπιονίκη Διαγόρα, αποβιβάστηκε στη Ρόδο με την βοήθεια του Σπαρτιατικού στόλου. Ο Δωριεύς, έπειτα από διαπραγματεύσεις, έπεισε τις 3 πόλεις Κάμειρο, Λίνδο και Ιαλυσό, να ενωθούν σε ένα ενιαίο κράτος με κέντρο την Ρόδο. Έπειτα από αυτό το εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού υπήρξε η πόλη της Ρόδου, χωρίς όμως να παρατηρείται εγκατάλειψη των παλαιών πόλεων. Η Κάμειρος γκρεμίστηκε από τους σεισμούς του 226 π.Χ. και 142 π.Χ. και έκτοτε άρχιζε να παρακμάζει.
Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στην περιοχή της Αρχαίας Πόλης υπήρχαν χωράφια. Μεταξύ 1852-1864, δυτικοί αρχαιολόγοι ξεκίνησαν ανασκαφές στην περιοχή, με πολλά ευρήματα να βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Κατά την Ιταλοκρατία και μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συνεχίστηκαν οι ανασκαφές από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την πλούσια ιστορία της Ρόδου; Επισκεφτείτε το Throne Of Helios και συνδυάστε γνώση με διασκέδαση!