Αρματοδρομίες στην Αρχαία Ελλάδα
16 Μαρτίου, 20227 Κορυφαία πράγματα που πρέπει να κάνετε αυτό το καλοκαίρι στο νησί της Ρόδου!
16 Μαΐου, 2022Ο θεός Ήλιος είναι ο Έλληνας θεός του ήλιου. Συχνά απεικονίζεται καβάλα σε άρμα να διασχίζει καθημερινά τον ουρανό φορώντας ένα λαμπερό στέμμα. Ήταν γιος του Τιτάνα Υπερίωνα και της Θείας και αδελφός των θεών Σελήνης και Έως (Αυγή). Είναι επίσης ο φύλακας των όρκων και ο θεός της όρασης. Στην κλασική Ελλάδα, ο Ήλιος θεωρούνταν ο θεός-φύλακας της Ρόδου, ενώ η επιρροή του εξαπλώθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Η Γέννηση της Ρόδου
Σύμφωνα με τον λυρικό ποιητή Πίνδαρο, όταν οι θεοί μοίρασαν τη γη μεταξύ τους, ο Ήλιος απουσίαζε. Όταν επέστρεψε στον Όλυμπο, εξοργίστηκε για το γεγονός αυτό. Ο Δίας, προσπαθώντας να ηρεμήσει τον Ήλιο, του υποσχέθηκε ότι θα του έδινε το μεγαλύτερο δώρο απ’ όλα. Ο Δίας δημιούργησε ένα πανέμορφο νέο νησί και ο Ήλιος έμεινε τόσο έκπληκτος από την ομορφιά του που το ονόμασε Ρόδο, από το όνομα της γυναίκας του Ρόδου.
Η απαγωγή της Περσεφόνης
Όταν ο Άδης απήγαγε την Περσεφόνη, ο Ήλιος είδε τι έγινε. Όταν η μητέρα της Περσεφόνης, η θεά Δήμητρα, ήρθε σε αυτόν για να τον ρωτήσει τι συνέβη στην κόρη της, ο Ήλιος της είπε λεπτομερώς ότι ήταν ο Άδης που, με την άδεια του Δία, είχε πάρει την απρόθυμη Περσεφόνη στον Κάτω Κόσμο για να γίνει γυναίκα του.
Φαέθων
Ο Φαέθων ήταν ο γιος του Ήλιου. Σε μια ιστορία ο Έπαφος, ο βασιλιάς της Αιγύπτου, κορόιδευε τον Φαέθοντα επειδή ισχυριζόταν ότι ήταν γιος του Ήλιου. Η μητέρα του Φαέθοντα, η Κλυμένη, δίνει εντολή στον Φαέθοντα να πάει ο ίδιος στον Ήλιο για να αποδείξει στον Έπαφο ότι είναι γιος του Ήλιου. Ο Ήλιος καλωσόρισε τον γιο του και του υποσχέθηκε οποιοδήποτε δώρο μπορούσε να ζητήσει. Ο Φαέθων ζητά από τον Ήλιο να δανειστεί το άρμα του για μια μέρα. Ο Ήλιος ήταν διστακτικός στην αρχή λόγω του πόσο δύσκολη ήταν η οδήγηση αυτού του άρματος. Τελικά, ενέδωσε στην επιθυμία του γιου του, δανείζοντάς του το άρμα του. Ο Φαέθων ήταν τόσο κακός στην οδήγηση του άρματος που η γη καίγεται όταν ταξιδεύει πολύ χαμηλά και παγώνει όταν πηγαίνει πολύ ψηλά. Ο Δίας, για να σώσει τον κόσμο, χτυπά τον Φαέθοντα με έναν κεραυνό, σκοτώνοντάς τον. Ο Ήλιος, μέσα στη θλίψη του, αρνείται να συνεχίσει τη δουλειά του. Επιστρέφει όμως στα καθήκοντά του μετά την έκκληση των άλλων θεών και τις απειλές του Δία.
Η γέννηση του Ηρακλή
Όταν ο Δίας αποφάσισε να αποπλανήσει την Αλκμήνη, διέταξε τον Ήλιο να μην ανατείλει για αυτές τις τρεις ημέρες, κρύβοντας τον ήλιο. Η Αλκμήνη γέννησε τον Ηρακλή, έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Κατά τη διάρκεια της 10ης εργασίας του, ο Ηρακλής διέσχισε την έρημο της Λιβύης. Ο Ηρακλής ήταν τόσο απογοητευμένος από τη ζέστη του ήλιου που έριξε ένα βέλος στον Ήλιο. Ο Ηρακλής συνειδητοποίησε το λάθος του και ζήτησε αμέσως συγγνώμη από τον Ήλιο. Ο Ήλιος όμως εντυπωσιάστηκε από τη γενναιότητα του Ηρακλή και του έδωσε ένα χρυσό κύπελλο, που του επέτρεπε να ταξιδεύει πιο γρήγορα.
Οδυσσέας
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Οδυσσέα από την Τροία στην Ιθάκη, ο Ήλιος παίζει σημαντικό ρόλο. Όταν ο Οδυσσέας και το πλήρωμά του έφτασαν στο νησί της Κίρκης, τον προειδοποίησαν να μην αγγίξει τις ιερές αγελάδες του Ήλιου στη Θρινακία. Παρόλο που ο Οδυσσέας προειδοποίησε το πλήρωμά του, εκείνοι δεν υπάκουσαν και έφαγαν τις ιερές αγελάδες του θεού. Όταν ο Ήλιος το έμαθε αυτό, έγινε έξαλλος, κάνοντας έκκληση στον Δία να τιμωρήσει τον Οδυσσέα και το πλήρωμά του. Ο Δίας καταστρέφει το πλοίο με τον κεραυνό του, σκοτώνοντας όλους τους άνδρες εκτός από τον Οδυσσέα.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία της Ρόδου; Ελάτε στον Θρόνο του Ήλιου και συνδυάστε τη διασκέδαση με τη γνώση!